Veelgestelde
vragen

Veelgestelde vragen

Door de toename van isolatie en het luchtdichtbouwen krijgen we een ongezond leefklimaat. Het leefklimaat heeft een onstabiele luchtvochtigheid en moet er via mechanische ventilatie frisse lucht aangevoerd worden. Aan de ene kan natuurlijk prachtig dat het zo goed geïsoleerd is maar mag kan goed isolatie ook samengaan met een prettig leefklimaat?

Het antwoord op deze vraag is ja. Dit kan door middel van dampopen of door de expert genoemd dampregulerend bouwen welke ideaal is toe te passen in een houten woning. U zult wellicht denken dan waait de wind dan om mijn oren met damp open bouwen. Dat is beslist niet het geval. Dampregulerend of dampopen bouwen is te vergelijken met wonen in een ademend jack; een jas die de regen buiten houdt, maar die de damp (transpiratie) doorlaat naar buiten. Dampopen bouwen doet eigenlijk hetzelfde, maar dan niet in één product maar d.m.v. een juiste keuze en volgorde van plaatsing van de materialen. De vezels van het natuurlijke vlasvezel-isolatiemateriaal kunnen damp opnemen en vervoeren van de warme vochtige binnenruimte naar buiten met als resultaat binnenshuis een constantere luchtvochtigheid. Daarnaast kan vlasvezel-isolatiemateriaal met z’n natuurlijke vezels veel meer warmte opnemen en opslaan, met als resultaat dat het zomers binnenshuis veel langer en lekker koel blijft in uw houten woning.

De consument is tot op heden wel bereid de Gore-tex jas aan te schaffen, maar de weg naar de natuurlijke isolatiematerialen weet hij nog niet echt te vinden. De verkoop ervan ligt in Nederland op een fractie van de verkoop in bijvoorbeeld Frankrijk en België. En dat terwijl wij Nederlanders onszelf vaak zo “groen” voelen. Zijn we dat dan niet, of kijken we hier anders tegenaan?

Een belangrijke oorzaak hiervoor is de wijze waarop “de bouw” in Nederland is georganiseerd. Veel projectmatige, grote partijen (aannemers, producenten) die de dienst uitmaken. Veel seriebouw die keurig volgens de regels wordt gebouwd, en tegenwoordig ook veel eigen keus voor wat betreft voorzieningen. Maar keuze op het gebied van materialen is er niet. Wil de consument het niet of is hij het niet gewend? In Nederland bouwt men weinig in eigen beheer, zoals dat bij onze ooster- en zuiderburen veel vaker wel het geval is. In Nederland hechten we meer dan waar ook in Europa aan structuur, organisatie en dat zie je terug in onze huizenbouw: rijtjeswoningen die allemaal identiek lijken, wijken met dezelfde steensoort gebouwd en in dezelfde bouwstijl.

Ga je over de grens, dan is het eerste wat je opvalt de verscheidenheid aan woningen, al dan niet aan elkaar gebouwd. De een noemt het een rommeltje, de ander een gevarieerd beeld. Men bouwt er vaker zelf, neemt een architect en aannemer in de hand en deze driehoek neemt de beslissingen. Zit er een vooruitstrevende architect bij, dan krijg je vanzelf advies over de verschillende (duurzame) materialen die er mogelijk zijn. Het blijkt dat men dan toch sneller voor een duurzaam en hoogwaardiger isolatiemateriaal kiest.

Wat gebeurt er onderhuids: damp die binnen ontstaat dringt gereguleerd door een plaatmateriaal bijvoorbeeld OSB die de dienst uitmaken. Veel seriebouw die keurig volgens de regels wordt gebouwd, en tegenwoordig ook veel eigen keus voor wat betreft voorzieningen. Maar keuze op het gebied van materialen is er niet. Wil de consument het niet of is hij het niet gewend? In Nederland bouwt men weinig in eigen beheer, zoals dat bij onze ooster- en zuiderburen veel vaker wel het geval is. In Nederland hechten we meer dan waar ook in Europa aan structuur, organisatie en dat zie je terug in onze huizenbouw:

De vezels van het natuurlijke isolatiemateriaal kunnen damp opnemen en vervoeren van de warme, vochtige binnenruimte naar buiten. Gevolg: binnenshuis een veel constantere luchtvochtigheid. Daarnaast kan een isolatiemateriaal met een natuurlijke vezel vaak veel meer warmte opslaan, waardoor de woning in de zomer veel langer koel blijft. De warmtepiek die buiten rond 2 uur ’s middags ligt, kan met 20 centimenter dikke dakisolatie naar 8 uur ’s avonds verplaatst worden, wanneer het meestal buiten al lekker afgekoeld is en de ramen opengezet kunnen worden om te koelen. Ook dit is een unieke eigenschap van een natuurlijk isolatiemateriaal in een houten woning.

De natuur geeft u geweldige producten.

Deze kunnen wij zonder veel bewerkingen toepassen in onze houten woningen. Daarnaast een optimale isolatie, duurzaam bouwen, milieu vriendelijk, verkleinen van ecologische voetafdruk prettig leefklimaat, goede isolatie, duurzaam bouwen teveel argumenten om het toe te passen.

Bent u voornemens om een houten woning te bouwen?

Laat u dan adviseren in milieuvriendelijke toepassingen en niet geheel onbelangrijk voor u en uw kinderen een prettiger leefklimaat! Wilt u meer weten over de verschillende toepassingen? Neem dan contact met ons op.

Wanneer u de een natuurlijk isolatiemateriaal voorgeschoteld krijgt en de voordelen van het wooncomfort en de snelle terugverdientijd afweegt tegen “klassieke” isolatiematerialen, dan is de keus voor vele consumenten toch snel gemaakt. Natuurlijke isolatiematerialen hebben simpelweg een bewezen technische meerwaarde en dit rechtvaardigt een wat hogere investering.
Vlas isolatie

Vlasisolatie wordt vervaardigd uit het restmateriaal dat ontstaat bij de productie van linnen. Het is een wol dat bestaat uit lichte, stevige vezels, waardoor er een isolatiemateriaal van kan worden geproduceerd dat voor een groot aantal toepassingen kan worden gebruikt. Vlas is een herwinbare grondstof met een korte groeifase die biologisch afbreekbaar is. Doordat er bij de groei nauwelijks kunstmatige meststoffen en bestrijdingsmiddelen noodzakelijk zijn, is vlas erg milieuvriendelijk en kent daarmee een positieve CO2 balans. Vlas kan 20 procent van het eigen gewicht aan vocht opnemen en weer afgeven wat een gunstig effect heeft op het binnenklimaat. Volgens de Nederlandse NIBE classificatie is vlaswol vanuit milieu- en gezondheidsoogpunt de beste productkeuze.

Toepassing: vlas wordt toegepast bij hellende daken, dakelementen, vloeren en (systeem)plafonds, buitenwanden van houten woningen, scheidingswanden en andere gevelvullende elementen.
Voordelen: Vlasvezels hebben een natuurlijk vochtregulerend vermogen, het kan als het ware ademen. Hierdoor krijgen schimmels en vochtplekken geen kans. Ook is vlas een herwinbare grondstof en laat vlas zich eenvoudig recyclen. Daarnaast zijn er bij de groei, weinig bestrijdingsmiddelen nodig.
Nadelen: Vlas kent eigenlijk weinig nadelen. Het enige nadeel is wellicht dat het iets lastiger te verwerken is doordat het vrij stug kan zijn
Behandeling: voor de brandveiligheid wordt vlas met brandvertragende 
zouten geïmpregneerd.

bron: goedverblijven.nl

Isovlas PL voornamelijk isolatie in lichte constructiebouw HSB en na-isolatie zoals wand, dak en vloer.
Isovlas PL is een voorraadprodukt, Isovlas PN is op aanvraag en meer voor spouwmuurisolatie.
Het verschil zit hem in densiteit, isolatie waarde (lambda-waarde) en prijs.

Afhankelijk van type opbouw. In de regel bij een dampdichtere, ongeventileerde buitenlaag toepassing van een dampremmer.
Zoals platdak met bitumen/epdm, zinken dakbedekking op afwateringsmat (dus niet geventileerd)

Bij geventileerde dampopen constructies. Uiteraard kunnen wij u voorzien van een vrijblijvende, indicatieve dampspanningsberekening.

Reno Interieur wordt voornamelijk toegepast op onbenoemde zolders heeft een harde, stootvaste, flexibele onderplaat
(de witte zichtzijde) en wordt geplaatst tussen T- en L-profielen.
Voor na-isolatie bergzolder (vlisotrap).
Reno TG Elegant wordt voornamelijk toegepast voor gebruiks/verblijfsruimtes (vaste trap) heeft een harde, stootvaste onderplaat
(wit schuurwerk) , montage op gordingen met tand en groef (blinde bevestiging).

Nee, Standaard leveren wij de platen in een afmeting van 60x120cm, op verzoek en bij afname van ca, 4 pallets kunnen wij de isolatieplaten zonder meerprijs op een afwijkende breedtemaat produceren. Neem contact op voor de mogelijkheden

Wij leveren onze producten uitsluitend via een aantal erkende dealers.
Klik hier voor de dealers.

Nu isoleren voorkomt extra hoge uitgave huiseigenaren

De nieuwe regering legt in toenemende mate financiële druk op huizenbezitters. Er komt onder Rutte al een boete als je je huis afgelost hebt (eigenwoningforfait). Nu zijn er volgens Haagse bronnen ook plannen om na 5 jaar de lage btw op isolatie te stoppen. De terugverdientijd is immers al reden genoeg om voor goede isolatie te kiezen. Bovendien was de maatregel deel van een pakket om de bouwsector te stimuleren. Nu de recessie voorbij is en de bouwsector weer overuren draait is de 15% btw-korting overbodig geworden.

Maar als gevolg van internationale klimaatakkoorden om het energieverbruik van landen te verminderen zet ook Rutte III hoog in op energiebesparing. Om de doelstellingen te halen is het nodig dat woningen energieneutraler worden. Dat hoopt de overheid te kunnen realiseren door de energiebelasting fors te verhogen en door strengere eisen te stellen aan het energielabel van woningen. Nu nog vrijblijvend, maar naar verloop van tijd door de duimschroeven aan te draaien.

Daarom is het voor woningbezitters die een huis hebben met energielabel C of lager het moment om nog snel te informeren naar isolatiemogelijkheden. Niet omdat spouwmuurisolatie en kruipruimte-isolatie volgens onafhankelijk Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal binnen 4 of 5 jaar terugverdiend is. (hoewel ook een sterk argument) Maar omdat het nu nog met de 15% btw-korting kan.

 Kosten (incl. btw-verlaging)Besparing* per jaarBesparing in m3 gas
Gemiddelde tussenwoning800 euro200 euro320 m3
Gemiddelde hoekwoning2100 euro550 euro850 m3
Gemiddelde vrijstaande woning3100 euro800 euro1300 m3


Kosten (incl. btw-verlaging) Besparing* per jaar Besparing in m3 gas
Gemiddelde tussenwoning 800 euro 200 euro 320 m3
Gemiddelde hoekwoning 2100 euro 550 euro 850 m3
Gemiddelde vrijstaande woning 3100 euro 800 euro 1300 m3
Bron: Milieu centraal. terugverdientijd in 2017, na de verhoging van energiebelasting in 2018 is de terugverdientijd nog korter. Maar houd er rekening mee dat in de loop van 2018 de btw-korting vervalt!

Test: isolatie wel of niet doen?

Woningbezitters die zich verdiepen in isolatie komen allemaal tot de volgende conclusie:

1. Het rendement is 40 keer hoger dan bij een spaarrekening.
(Rente op spaarrekening 0,25%, spouwmuurisolatie 10% (Bron: Milieu Centraal)

2. De terugverdientijd is rond de 4 jaar.

3. Het aan laten brengen van isolatie gebeurt binnen 1 dag zonder breekwerk

4. Wacht niet tot de btw-korting stopt en isolatie honderden euro’s duurder wordt.

Kortom: Iedereen die bewust met geld omgaat en denkt aan de portemonnee van morgen kiest vandaag voor goede isolatie.

Autoriteiten: “Isolatie beste en slimste investering”

Energie-expert de Boer, een autoriteit op het gebied van energiebesparing en duurzaamheid heeft onderzoek gedaan. Onder andere op basis van gesprekken en informatie van onafhankelijk platform Milieu Centraal en beleidsbepalers raadt hij iedereen aan om nu heel snel over te gaan tot actie. “Dit is het moment, het kan zomaar zijn dat begin volgend jaar de btw weer verhoogd wordt en dan duurt het een jaar langer voor je de investering terugverdient. Een beter moment dan dit komt er niet meer. Als je ooit isolatie overwogen hebt en liever vandaag iets extra’s uitgeeft om morgen veel geld over te houden, kom dan nu in actie!”
bron: consumentraad.nl/spouwmuurisolatie-tb

Ja met Isovlas kom je in aanmerking voor de ISDE-subsidie. Zie hieronder de meldcode;
MeldcodeMerkProducttype of productnaamCategorieMateriaalsoortMinimale Rd
waarde
(m²K/W)
Minimale
materiaal/con
structie dikte
(mm)
Indicatief subsidiebedrag / m² bij 2 of meer maatregelen uitvoeringsdatum per 1-1-2022Indicatief subsidiebedrag / m² bij 1 maatregel uitvoeringsdatum per 2-
4-2022
KA23071IsovlasIsovlas PL 140 en hoger – dakisolatieDakisolatieVlaswol3,5140€ 30,00€ 15,00
KA23305IsovlasIsovlas PN 130 – dakisolatieDakisolatieVlaswol3,5130€ 30,00€ 15,00
KA19846IsovlasVRD 2HV RC3,5/RC6,0/RC6,3DakisolatieVlaswol3,5169€ 30,00€ 15,00
KA19845IsovlasVRD HV RC3,5/RC6,0/RC6,3DakisolatieVlaswol3,5177€ 30,00€ 15,00
KA18311IsovlasVlaswol PL140 en hoger -dakisolatieDakisolatieVlaswol3,5140€ 30,00€ 15,00
KA18773IsovlasVlaswol Reno interieur 140 en hoger -dakisolatieDakisolatieVlaswol3,5140€ 30,00€ 15,00
KA18772IsovlasVlaswol TG130 en hoger -dakisolatieDakisolatieVlaswol3,5130€ 30,00€ 15,00
KA18771IsovlasVlaswol PL140 en hoger -zolder/vlieringvloerisolatieZolder- of vlieringvloerVlaswol3,5140€ 8,00€ 4,00
KA18309IsovlasVlaswol PL140 en hoger -gevelisolatieBinnen- of buitengevelisolatieVlaswol3,5140€ 38,00€ 19,00
KA18310IsovlasVlaswol PL140 en hoger -vloerisolatieVloerisolatieVlaswol3,5140€ 11,00€ 5,50
Bekijk de meldcodelijst isolatie van 27 november 2023 op https://www.rvo.nl/sites/default/files/2023-11/27-11-2023-ISDE-Meldcodelijst-Isolatie.pdf